GOTT NYTT ÅR!

ÖNSKAR VI ER ALLA!
Här kommer vi att fira en lugn och fridfull nyårs afton.
Trullsas framskridande dräktighet, gör att vi inte heller har bjudit hem någon.
Daniel och Sara är här men de kommer att fira tillsammans med sina kompisar
så inte ens de kommer att vara hemma.
Daniel håller på att fixa förrätt och till sina kompisar och även vi kommer att få av den.
Sara ska laga en efterrätt och ta med sig, så den får vi också av. Det vi ska fixa är lite varmrätt till oss.
Jag ska göra en soppa på kantareller till oss. Kantarellerna har plockats av vänner till oss.

Jag önska alla hundar att slippa bli skrämnda i kväll,  tycker det är förskräcklig att
så många inte tänker sig för, utan utsätter både människor och djur för fara.


Kram från oss och så ses vi nästa år.


fortsättning på julen.

Juldagen firade vi hos vår dotter Helena.
Sara hade med sig lite roliga grejer från Canada som vi fick på tallriken.
Det var som smällkarameller med en lite sak i och så en kungakrona, som vi hade på oss en stund under middagen.

så där satt vi och såg ut som prinsar och prinsessor alla. :-)
Ja nog har vi haft en härlig jul allt.

Julafton

God fortsättninge på julen önskar jag alla som läser min blogg.
Vår julafton började med lite städning som vi hade kvar. Flickor med familjer kom och vi tänkte ta oss en lite skinksmörgås,  sen ut och gå med hundarna.
Men helt plöttsligt knackade det på dörren och in kommer två personer som var tomte klädda. Om jag hade haft dåligt hjärta så hade jag fått en infarkt.
In kommer vår son och hans flickvän som vi trodde var i Canada.
Så vi har fått den största julklapp vi kan få, att han kom hem. Vilken härlig jul vi har.
Nu om en stund ska alla sammlas hos dottern och vi ska fortsätta vårt firande av julen.

Kallt är det och fåglarna vill ha mat.


GOD JUL

Nu sitter jag här och skriver det sista. Skinkan är grilljerad och allt annat är fixat.
Det har hunnit bli julafton, tänk att nu är den dagen här som man väntar på både stor och liten.
LIten kanske för att man väntar på klappar och stor för att få umgås med släkten.
Jag önskar er alla en härlig och fridfull jul.


Raija och matte Soili var på besök.


I går hade vi besök av Raija och matte Soili. Jätte roligt att träffas. Raija verkade känna igen sig trotts att det är länge sen hon var och hälsade på oss.

Hon var friserad på benen och under magen, för att fixa jakten som husse håller på med, tillsammans med sina hundar.

Raija har varit med och ställt älg och är en hejar på att spåra och skanna upp villt.

Hon och Fossie hjälps åt i skogen. Många jägare förundras över deras sätt att jobba tillsammans. De kompleterar varandra och har en otrolig kommunikation.
Tänk vad kul det är som uppfödare att veta att alla valpar vi har fött upp, är arbetsvilliga och att de kan arbeta på så många olika sätt.

Vist är det kul med utställning men det är inte det enda saliggörande när rasen är en arbetande ras.

God jul önskar vi er alla.
Fjärde advent

Ja då är det fjärde advent. Vi får en vit jul, det är så härligt. I går när vi var ute och handlade det sista så snöade det med jätte stora flingor, då kom julstämningen. Men inte har jag hunnit allt det där som jag vill hinna, så bullarna och godiset köper vi i år igen. Det finns ett härligt bageri här i stan så inte går det någon nöd på oss. Det som har varit prio ett är ju hundarna. Vi har tränat och vi kommer att träna mycket nu när det är så mycket lediga dagar. Flera av träningskompisarna är lediga från sina jobb så då kan vi träna på dagen när det är ljust, det ska blir härligt. Sen ser jag verkligen fram emot att få träffa alla barn och barnbarn och att vi ska vara tillsammans alla. Ja inte Daniel som är i Canada, det är ju sorgligt att han inte kan vara med oss. Men som tur är finns ju daton, så vi kommer att ha programmet Skype öppet hela kvällen, så när han kommer upp på morgonen så är det kväll hos oss. Då får vi se varandra via detta underbara program. Med vebbkamera så känns det inte att han är på andra sidan jordklotet. Trullsa blir bara rultigare och rultigare. Vi var ute med dem på en stor åker i går och de for ikring som vanligt. Men Trullsa har inte en chans att hinna med Diza. Så Diza anpassade sin framfart efter henne, det märktes verkligen hur hon ville att Trullsa skulle kunna komma ikapp henne, så de kunde busa. Fortfarande vill hon ju leka trots att magen är stor.

Träningen i går

Vi tränar i ett ridhus tillsammans med många andra, vi hyr ridhuset tillsammans. När jag kom dit så står det 4 bilar med luckorna öppna och hundar som vrålar i mörkret. Det har vi inte varit med om förut. Jag blir lite fundersam vad detta är. Där står det 4 poliser som ska träna PÅ VÅRAN TID!!! De har inte varit med och betalat, så de beslutar att vänta tills vår träning är över. Men ingen går ut och tar hand om sina hundar, de vrålar som att de ska äta upp oss och våra hundar. Diza gillade verkligen inte det. I mörkret ser hon ju inte utan bara hör dem. Många av de andra hudarna reagerar och försökte att fly. Men ingen av poliserna reagerar. En av hundarna flydde in i ridhuset så han höll på att dra kull sin matte. Vad säger en polis till henne. JO "där bestämmer hunden, ska jag visa hur du får slut på det". Hunden är en valp, i stor förpackning. Som tur var blev inte matten svarslös utan svarade att "jag vill inte ha kvick fix". Hundarna fortsätter att vråla. Till slut klarar jag inte av det längder, går och talar om att nu fick det vara nog. Få tyst på dem och låt oss träna ifred. Då får man ett lite hånfullt flin om att det är väll bäst att träna på det..... Vad lär sig våra hundar av det??? Jag vet att man ska ta tillfället i akt och träna på sånt som inte hundarna har varit med om. Men när det blir så här, så tror jag inte att det ger något positivt till hundarna. Det blir bara en upplevelse som de inte mår bra av. Vrålande hundar i mörkret och helt överrumpplat... Men de gick ut och fick tyst på hundarna, till slut. Jag var milt sagt arg. Respektlöst tycker jag det var av dem. Men ändå så blev träningen bra till slut som tur var. Vargarna i bilarna tystnade. Det var skönt att det gick bra till slut, för att ha ett sånt minne med sig hem för hundarna hade inte varit roligt. Vi fick sluta med rolig träning det var skönt.

40 dagar efter parning

Trullsa visar nu verkligen att hon är dräktig. Hon vill gärna krypa under möbler, men stannar inte långa stunder. Det är som hon rekar om det är en bra platts att föda på. Tuttarna är rejält uppsvällda och vi har sett på henne när hon går att hon tar längre tid på sig. Magen är spänd och har börjat bula ut. Förut har hon och Diza kunnat hålla jämn takt, nu får hon finna sig i att Diza är mycket snabbare. Hon har börjat äta mer och är sugen på allt. Foder är fortfarande ingen riktig höjdare, men allt som vi äter är jätte gott åtminstone luktar det godare tycker hon. Men hon är fortfarande jätte pigg och glad, hon busar och jobbar som vanligt, även om orken kanske inte riktigt är den samma. I dag har vi kört specialsök och det är toppen tycker båda hundarna. När man jobbar hemma så här så blir det ju att man jobbar med te, eller kantareller, det är vad som bjuds. Jag hoppas i framtiden kunna prova jobba med annat med dem. Arena var ju den som jag jobbade med för att få henne att hitta droger. Det har jag inte gjort med de andra två. Men att börja jobba med det är ingen omöjlighet och jag tycker det är en utmaning att i framtiden kunna lära dem söka det. Men så här kan man ju använda det som en aktivitet och hundarna får jobba med huvudet. Det är tröttande och stimulerande.

Nu börjar vi se

Nu har vi börjat se på Trulla att hon är dräktig, Tuttarna har blivit större och buklinjen har fått en annan form. Hon börjar kännas tung när hon rör sig. Springer inte lika fort som hon gör annars.
Nu börjar en spännande tid med nya tecken varje dag.


Irriterande datorer

Nu har jag krånglat med min dator i flera timmar, det var nästan omöjligt att komma ut.
Man kan ju undra om det är min eller om det är nått annat som stör. Men nu är jag här.
Det snöar fortfarande och nu börjar hoppet vakna att vi kanske kan få en vit jul i år. Det vore väll underbart. Allt blir ljusar och renare av snön. Hundarna älskar det, de skuttar runt och plöjer verkligen igenom den.
Snart ska jag hämta barnbarnet och vi ska ut och handla, fixa lite julklappar och till djuraffären för att hämta hem lite hundmat. Ska nog ta hem en säck valpfoder och valp mjölk för att ha hemme i fall att. Jag har alltid köpt hem en sån burk men aldrig behövt använda, jag hoppas jag slipper denna gång också. Men inga garrantier finns för nått egentligen.
Vi ser inte så mycket på Trullsa än men jag kanske inbillarmig men jag ser tecken på att hon är dräktig. Men än så läng får vi bara gissa.
Den här gånge ska jag varken ultraljuda eller röntga henne när de ligger i magen, naturen får ha sin gång.
Trullsa brukar ha klarat valpningarna lätt och jag hoppas att det går lika bra denna gång.

Rally

Nu har vi varit i hallen och tränat Rally igen. Jag har bägge hundarna med mig.
Sätter fast den ena medan jag tränar den andra. Det gör att båda känner sig utvalda när jag tar den. Så hoppas jag på att de blir lite peppade av att se när de får titta på.
I dag var vi säkert 10 hundar med förare som tränade så det är jätte kul. Rallyt är verkligen på frammarch här.
De flesta tränar för att tävla, men jag tänker inte tävla i vår, jag ska ta hand om Trullsa babyn har jag tänkt om hon nu är dräktig.

Rally

I går kväll hade vi rallymöte här hos mig. Vi jobbade med verksamhetsberättelse och sen planerade vi vår träning för nästa termin. Många träningstilfällen blev det och klubbcup planerade vi för också.
Dessutom planerar vi för att ha en tävling nästa år också, kul att vi är så aktiva i denna lilla klubb.
Rally är nått som alla kan utföra, unga som gammla som vill ha bättre kontakt med sin hund.

Min underbara Diza som så gärna vill göra som matte säger, men som blir lite stressad om det står människor och tittar på henne. Så det är det vi får jobba mest på hon och jag.

Min goa underbara Trullsa som kom 3 på clubb cupen förra sommaren, henne får jag jobba med att hon inte blir så ivrig, hon är så härlig att jobba med.

Hanhunden Paavo

Vi jag och Marika beslutade gemensamt att inte Paavo ska komma hit än.
Marika hade inte riktigt platts i bilen och då kom vi överens om att han ska komma någon gång i vår istället.
Det känns bådeoch att han inte kommer. Trullsa är ju parad och det kan ju vara bra för henne att vi inte tar in en ny hund i flocken just nu. Samtidigt så känner jag att det hade varit jätte kul att ha han här, han är en så trevlig hane med mycket humor, snäll och arbetsvillig.
Jag hade tänkte att testa Rallylydnad med honom :-). Så kanske han hade haft lite nya färdigheter tills han åkte tillbaka till sin matte. Men det får vi kanske ta upp sen istället.
Men vi fortsätter att diskutera olika allternativ och tanken finns att eventuellt ta in en annan hanhund som ska finnas
här hos mig, vilken kan användas i avel här i Sverige. Men inget är klart än utan bara på diskutionsstadiet.

Trullsa och hennes dräktighet, tror jag framskrider. Vi vet ju inte riktigt än om hon är det, men jag tror mig se att så är fallet. Hon stonkar lite när hon lägger sig och sen är hon inte så kvick på benen längre.
Diza springer lätt ifrån henne och Trullsa blir rejält frustrerad av det. Hon skäller när hon jagar hihi det låter som drevet går när de härjar runt.


Åktur i dag

Vi var och smasskade i oss i dag. Bertil bjöd mig på julbord och det var jätte trevligt.
Hundarna satt i bilden med täcken på sig och tittade på folk som gick in och ut från herrgården där vi var.
Hergården ligger i en liten ort här i Dalarna som heter Dala Husby.
Älven rinner förbi och det är otroligt vackert där, maten var det heller inget fel på.
När vi åkte hem så åkte vi runt Borlänge och sen upp i skogen i närheten där vi bor. vi tog en massa härliga kort
på snön som hängde på träden.
Vinter kan vara väldigt vackert.
Hundarna älskar snö, Det är så härligt att se på dem när de härjar runt.
Än har vi inte märkt att Trullsa är dräktig mer än att hon hinner inte riktigt med Diza när hon springer, så hon jagar efter och skäller hela tiden. Det går inte att hålla sig för skratt.


Nu startar jag min blogg

Hej nu startar även jag en blogg.
Det är kul att skriva om det som händer oss och våra hundar.
Det blir lite friare än att skrva under aktuellt. Där jag bara vill skriva lite kort om saker och ting.

Det första jag ska berätta är att jag och Marika har beslutat att inte ta över Paavo ännu. Marika hade inte riktigt platts just nu att ha honom med och vi beslutade att senarelägga hans ankomst.

Här är det riktig vinter med snö. Hundarna bara älskar det, jag vet inte om jag är så förtjust i att ha blöta golv hela tiden.
Men jag får ju vara glad att det inte är lera.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0