Biltur

Då har vi tagit den första bilturen, inte var det muntert från början, men efter en stund så somnade alla.
Nu får vi hoppas att bilturen går bra till veterinären nästa vecka och sen är det snart för alla att flytta.
Det är ju en del av dem som får många mil att åka innan de är hemma hos sina nya familjer.
De små änglarna nog är de för söta.

Utbrytarkungar

I morse vakna jag av att det galopperade i köket. Valparna ligger ju i hagen på nätterna och det är ganska skönt.
Vi slipper torka kiss och bajs i hela köket efter dem.
Men nu hade de tagit sig fri och nu fick de ju fri tillgång till hela nere våningen. Vi stänger ju inga kompostgaller till varken hallen eller vardagsrummet är vi lägger oss.
Så vardagsrumsmattan hade fått sig en klick av både det ena och det andra. Filtar och annat var utdraget ja vilken röra.
Gissa om det är kul att sätta foten i en kiss det första man gör när man kliver in i köket "ler" Nog märks det att nu börjar det bli dags att flytta.
Det är tur att de blir så här för då får man lättare att släppa taget om dem. "Hihi" för tänk om man skulle fostra alla, det är en omöjlighet.
Just nu tycker jag det luktar valp kiss i hela huset. Jag bara går och vänta på att de ska somna igen så jag kan ta fram svabben och torka av golven. Torka golv när de är med är också en omöjlighet, då har man 6 små hängande i moppen. Nu tuggar de på mina stolsben i köket, så jag måste dit och rädda dem.......


Namn på valparna.

Nu har SKK skrivit in alla namn på valparna.
Tikarna:
Den vita med brunt heter Fiona.      Den vita medsvart heter Felisia.
                    
 Hon ska kallas Fanni                        Hon ska kallas Wira

Hannarna:
Den svarta heter Fernandes,          Den bruna heter Fabian
                   

Den Goldenfärgade heter Trulls Fontana        Den vita med stubb heter Felipe
                                  
Han ska kallas Trulls                                           Honom kallar vi för Bernad

Nya bilder

I går hade jag kameran framme lite igen. Så här kommer lite nytt.
Diza är med och busar lite och kollar av,  slickar lite på dem.
Även hon gillar dessa små varelser. Men hon kan tycka att det är lite jobbigt när de
är under magen och försöker tutta.
Annelie och Disco

Har varit här, jätte kul. Trullsa, Diza och Disco härjade runt i snön och hade det jätte trevligt. Anneli blev kär i den beige valpen, han som är lik Disco som liten.
Jätte kul att de kom och hälsade på.
Synd nog fick jag inte med kameran. Nu väntar vi på Kerstin och Tommy som ska komma och titta på fodertiken.
Valparna bara slänger sig på alla som kommer. Det är så kul att se.

Valparna ute

Hej här kommer lite utebilder, Det var första ute trippen...
Alla bara älskade snö. Tur jag hade mitt barnbarn Elin här som kunde hjälpa mig.
Kloklippningsdag igen.

Då var det kloklippnings dag igen. Den här gången tog det över en timme innan alla var klippta. Är det full bus så går det inte att bara haffa dem och klippa.  När de börjar bli trötta och lägger sig runt mig. Jag sitter på golvet  och lägger dem mellan mina ben på rygg och så blir det kliande under magen och så till sist somnar de. Då är det bar att klippa.
Men det är helt otroligt hur klorna växer. Det är jätte viktigt att man beslutar sig för att klippa en gång i veckan, ha en kloklippardag i veckan t.ex. varje söndag. Man tar bara en mini bit från början, så man själv får rutin på det. Då är det ingen risk för att det blir problem längre fram. De ljusa klorna är ju lättare att klippa när man kan se pulpan igenom. De mörka får man helt enkelt lära sig hur den ser ut och var man kan bedöma att pulpan ligger.
Om olyckan är framme så kom ihåg att ALDRIG göra affär av det. Inte tyck synd om utan det är bara att gå vidare och klippa på. För visar du att du tycker det är otäckt att det hände så tycker även valpen det. ALLA sin har hund har någon gång klippt för långt in. Jag tycker inte det är roligt om det händer, jag tycker att det är lika otäckt som alla andra. Men försöker verkligen att inte visa det.
Det viktiga är att man tar det lugnt och att man låter det ta tid. För varken ni eller valpen kommer undan från detta, det är ett återkommande behov i resten av hundens liv.
 


 


Åter en ny dag

 I dag var valparna väldigt morgontidiga. De har sovit till ungefär 7 på morgonen men i dag var de vakna redan vid 6.
Hungriga som små vargar och sen sugna på att busa.
Så det blev en matning och sen ut på köksgolvet för full rulle. Tänk om man vore lika pigg själv. "ler"
Nu ligger de små juvelerna och sover som små lamm.
Alla är verkligen framåt och orädda. När ytter dörren går upp och någon kommer in, så sitter alla och tittar nyfiket och väntar på vem som kommer in.
När valparna gör något som skrämmer dem, som att de fick en hylla att falla ner, det skramlade rejält och för mig var det ju för sent att göra nått. Det var bara att observera vad som händer.
Alla stannade upp, de tittade på hyllplanen och så ruskade de på sig och fortsatte leka.
Jag har en foderhink i plåt som jag lagt i köket den är det skramlande handtag på. När valparna i början kom åt den så blev de lite fundersamma, stannade upp och sen tillbaka och kollade det otäcka.
Jag ser att alla dessa valpar har ett stort mod, Dammsugaren var nog det läskigaste de mött hittills, men nu är även den mindre läskig. ·I slutet på denna vecka så kommer de att få följa med ut, de har ju inte sett snö än. Dessutom så har det ju varit ganska kallt så jag har inte vågat ta ut dem.
Men nu kommer det en mildare period, så då ska vi passa på.
Sen är det också dags att alla får på sig ett halsband, för det är nått som är viktigt att de inte protesterar emot när de ska åka hem. Många har lång väg hem, så de måste ju stanna för en kisspaus.  


Lite bilder på killarna i Köping

Här är det lite bilder på killarna i Köping.
De är helt otrolgit hur bra det gick när killarna krull kom och alla var ute på åkern och rejsade runt.
Sen in och vila. Så 12 hundar hade vi här om man räknar valparna också.
Ni som inte känner igen dessa kan jag berötta att i den här högen finns Dizas pappa Buza och hennes bror Azor
de andra två är Richo som är 11 år i år och Marre som är 9.
4 toppen härliga perrosar.Buzo med familj var här

I går hade vi 12 hundar hemma här. Då räknar jag 6 vuxna hundar och 6 valpar.
Trullsa och Diza gillvar verkligen dessa killar, Buza, Marre, Rico och Azor. Valparna brydde sig inte ett dugg om att det var 4 hannar inne i köket de låg i sin hage och sov. När valparna ville komma ut i köket så gick pojkarna ut i hallen bakom kompostgaller.
Yvonne hade med sig en jättegod svampsoppa och Per-Erik hade rökt abbore gissa om det var gott.!!! Vi åt så magen stod ut i fyra hörn.
Sen titta vi på valpar och försökte ta ståbilder på dem. Resultatet på bilderna är nog inte helt ok, men jag lägger ut dem i
alla fall.
Dem vita henen med stubb

Bruna hanen

Beige hane

Svart hane

Tik med svart

Tik med brunt

Bilderna är ju inte riktigt ok, men jag får träna lite mer på att ställa dem på bort.

Nya filmer

Äntligen har jag lyckats få in filmsnuttar på You tube.
så nu ligger det tre nya här.


Hemsidan

Det är så tråkigt att inte hemsidan fungera, det är ju så typiskt att det ska bli så här jur nu.
Annars är det bara bra med de små. Jag tycker det är så härligt att titta på dem när de löser problem som de ställs inför.
Det är helt otroligt hur smarta små de är. Jag testade dem med att ställa ett kompostgaller i vägen när de skulle springa ut i köket efter att de sovit i valphagen. De sprang fram till gallret, blev förvirrade, där skulle det ju inte vara ett hinger, men sen tog det bara några sekunder innan de hade kommit på att man kunde springa runt den och vara fria i köket.
I morrn kommer Per-Erik och Yvonne då ska vi studera lite mer och kanske hjälpas åt att ta lite ståbilder på valparna.Valparna 6 veckor

Nu har valparna hunnit bli 6 veckor. Det är full rulle hemma här nu. Det är sov perioder och dessemellan full fart. De springer målmedvetet och får av och till "perrorejs". Det är när de bara springer runt run så mycket benen hinner med.
Klorna växer som ogräs, vet inte hur många gånger jag klippt dem vid det här laget.
Nu äter de 4 ggr om dagen, Trullsa tuttar dem bara lite, mest är det nog ett socialt tuttande, hennes tuttar har minskat så det finns nog inte så mycket mjölk mer.
Hon leker väldikt mycket med dem nu, hon fostrar dem med mycket varsam hand, det är så kul att sitta och titta på dem när de härjar runt i köket.
Vi har haft minst en person varje dag som varit hör och hälsat på både barn de senaste två veckorna. Det är så jätte bra för valparna att de rör sig folk här. Alla valpar är mycket sociala och slänger sig på dem som kommer, biter och sliter i allt och alla.
En hel del envishet har jag sett hos dem, de är mer eller mindre föremåls intresserade alla. Nosen slår de på om man gör ett litet korvspår på golvet. En av tikarna ska bli specialsökshund och jag ser verkligen arbetsvilja i båda tikarna. Arbetsvilja ser jag också i alla hannar. Dessa små krabater är verkligen frammåt.
Alla väger ca 3kg, matlusten är det inte fel på. Jag håller igen lite så att de inte blir för runda om magen, små valpar får inte bli för stor för fort.
Jag kommer fortfarande inte in på min hemsida tyvärr. Men i morrn kommer Stina så får vi se om jag får igång allt. Det vore ju kul att kunna gratulera tvååringarna på hemsidan också.
Det är så trist, med you tube, jag har försökt ett otal gångenr försökt få in filmsnuttar men den tar inte emot dem, vet inte varför. men jag fortsätter färsöka igen...


GRATTIS PÅ TVÅ ÅRSDAGEN


GRATTIS, AZOR DISCO, PONTUS OCH DIZA PÅ TVÅ ÅRSDAGEN!!!.
4 HÄRLIGA HUNDAR
AZOR

DISCO

DIZA

PONTUS

Lite filmer

Här kommer två filmer från veckorna näd valparna var kring 4-5 veckor.

Nu är den nya datorn hemma.

Hej mina vänner. 
Nu äntligen har jag min nya dator i knät. Nu kommer det att finnas mer bilder och annat här i bloggen.
Fortfarande kommer jag inte åt min hemsida när drivrutinerna inte fungarer riktigt. Men jag jobbar på det.

I helgen har jag varit på uppfödar seminarium på ett 5 stjärnit hotell.
Seminariet var jätte bra, föreläsarna var två mycket kunniga personer. som pratade om genitik och om HD. En hel del har jag lärt mig och en del var sånt som jag viste innan.
Det som var väldigt bra var ju att vi fick träffas flera uppfödare och även personer som var intreserad av rasen.
Det vi kom överens om var att den här rasen inte är alldeles enkel.  Att den som köper rasen ska vara medveten om att det inte bara är en gullig uppboll som kommer hem.
Perron måste ha en fast hand som även ger massor av kärlek och att det är en arbetande ras som måste ha stimulans för hjärnan för att må bra. Dessutom är det här med socialiseringen otroligt viktig. Men det är ju nått som jag pratat med er om, ni som står på min valplista.
Vi diskuterade även sjukdomar som finns i rasen som vi gemensamt måste hjälpas åt för att komma tillrätta med.
Det är ju svårt när rasens populäritet är ganska stor och ökar fort. 
Jag tycker detta var ett jättebra initiativ från Åsa och Susanne, De har lagt ner massor med jobb och engagemang för att det skulle bli så bra som möjligt.
Jag hoppas verkligen att det blir fler uppfödarseminarier och att fler uppfödare kommer och lyssnar samt diskuterar. Att kunna diskutera rasen och vad vi har för mål med perrons utvecklign gynnar rasen och det gynnar oss också.
En frisk perro är det vi alla önskar. Har vi ett gott samarbete så når vi kanske målet tillsammans.


Valparna 5 veckor

Jag har försökt föra in filmer på you tube igen. Men tyvärr så fungerar de inte. Jag försöker göra det i gammel datorn
och troligen är den för seg för att det ska funka. Så det blir ingen ny film före måndag nästa vecka.

Men jag berättar lite om dem.
I dag var det vägning och alla väger kring 2400- 2800g så nu börjar de skilja sig lite från varandra. Nu börjar en tid då de är mycket mer vakna och de börjar skilja sig lite från varandra i kynnet. Några är lite kvickare på benen och förföljer Trullsa över köksgolvet. Andra är något lugnare och pysslar med lite undersökande verksamhet. Bla så får sopborsten sig en duvning så gott som alltid när de får syn på dem, de drar ut den på golvet och sen morrar de åt den otäcka saken som inte morrar tillbaka trotts att den år hårig.
De brottas en hel del med varandra och känner efter vem som är starkast. Trullsa leker väldigt mycken med dem, rullar runt på golvet och de får klättra. Men ska de på tuttarna så sticker hon undan.
Nu är det inte tutt mat när som helst på dygnet, utan Trullsa väljer att mata dem ca 4-5 ggr under dygnet.
Alla är jätte intresserade av maten jag kommer med och äter med stor aptit, nu är det 5 ggr/dag
I morgon får jag min dator får jag hoppas, så att jag kan lägga in lite mer bilder och så får jag hoppas att filmerna jag lagt ut på you tube ska fungera bättre i den.
i helgen så är det Bertil och barnbarnen Elin och Linn som kommer att sköta de små, när jag själv åker på uppfödarseminarium.


Jenny och Ayecha var här

Nu var det ett tag sen jag skrev. Det är så otroligt trist med en dator som krånglar. Men i morgon kväll ska vi få hem den nya så ska rauten sättas fart på sen hoppas jag att jag kommer åt hemsidan och kan lägga ut lite bilder där också.
Men nu sätter jag in lite här på Jenny och Ayecha som kom och hälsade på.


Ayecha var också inne men hon tyckte nog att valparna var rätt tråkiga, för de bara sov.
Trullsa brydde sig inget utan läg Ayecha titta på dem.
Sen fick Diza lite kul för hon fick en kompis att busa i snön med.

datorhaveri

Ja då har även jag hamnat i sittsen att få data haveri...... inte blir man lycklig av det.
Jag försöker få in bilder här i morron så att ni kan se valparna. Men jag måste skaffa en kortläsare till
denna dator för att det ska fungera. Jag hoppas att jag kan lämna in min darot och få tillbaka den jätte fort så att jag kan fortsätta fixa in bilder och annat.

Men i alla fall så mår valparna jätte bra, de äter 4 gånger om dagen av valpfoder nu, de är så ivriga vid matskålarna så det är en fröjd att ge dem mat.
Det har varit ganska mycket folk hit och hälsat på och de har gullat massor med dem, så nu när någon kommer och pratar med dem över nätet så är de på fötterna omedelbart och vill gosa.
De är ute i köket och spriner varje gång de är vakna, när det är sovdags så stoppar vi tillbaka dem i valhagen.
De testbiter på det mesta, byxben, stolsben, tår och allt som bara det går att gnaga på. Men än har de inte allt för mycket tänder så det är lugnt.
Hörs mer i morgon.

Rally kurs.

Här har vi lite lektion i får nystartade Rallykurs.
Jättekul är det och lärorikt för både hunar och deras ägare.


Blev utmanad av Monica och Bella

5 är den röda tråden. Man ska gå in i sitt fotoalbum och kolla i femte mappen, femte bilden och lägga ut den i sin blogg och berätta om bilden. Sedan ska man skicka vidare till 5 andra bloggare.

Den här bilden fick jag fram.
Detta är mina underbara fodervärdar till Chica.
Anneli och Thomas de har tagit hand om Chica så otroligt bra. De är en av våra allra
bästa vänner dessutom.
Här är de på semester hos Annelis bror, stället han bor på har jag tappat namnet på,
På en "kanon" semester med massor av trevligheter bad, födelsedagskalas m.m.
Nu utmanar jag Chica och Anneli, Monica på Bonisas, Pamela och Lotta.


Barnbarn och valpmat.

Här kommer det bilder på första gången de äter på egen tallrik. Sen lite bilder på Elin, Trullsa och Diza

Äter på egen tillrik

Då är vi ett steg framåt igen.
Nu äter de på egen tallrik, hittills har jag matat var och en i mitt knä, för att se deras ätbeteende. Vissa äter ju sakta andra kastar i sig. Det är viktigt att veta för att hålla koll så att inte någon blir utan.
De flesta äter ungefär lika, Den svarta hanen är glupps, kastar i sig och den vita hanen med stubb han äter väldigt sakta,
Det är så kul att se hur de med liv och lust går in för att äta det de har på tallriken.
Just nu blandar jag i lite köttfärs i fodret för att de ska tycker fodret smakar gott.
I morron så blir det inget mer köttfärs utan då är det fodret som gäller. Fodret är ju utprovat för att valparna ska få i sig allt de behöver. Jag har haft Royal till alla mina valpar och till vuxna hundar. De har haft fina magar hela tiden och jag tycker att de har mått bra på det.
Jag tog kort när då åt, men jag vet inte hur det blev med de bilderna. D går inte att visa.
Får ta nya nästa mål.
Men jag sätter in lite bilder av nattningen i går kväll. Det är snart helt omöjligt att ha valplådan kvar som sovlåda på natten, för snart är de över kanten. Jag har velat ha den kvar för att de ska slippa ligga direkt på golvet, det är ju vinter och golven kan vara kalla för så små valpar.


Så här snöit har vi här.


Jag tycker det vore skönt att se gräset snart. Är trött på sön.

Köttfärs och äggula.

Ja då har de åter igen ätit köttfärs och nu äter de med sån glädje så att de skakar, det är så härligt att se att även detta med maten är nått som finns inbyggt i naturen.
Att alla små ska från tuttmjölken till fast föda. Trullsa är så sugen på köttfärsen hon också så hon skulle helt klart äta upp det framför valparna om hon fick.
Diza älskar också köttfärs med äggula. Så det blir att se till att det finns så mycket så det räcker till även dem.
Sen är det nog gott för valparna att få lite tuttmjölk efter köttfärsen.
Jag ser att alla valpar är sociala och inte lättskrämda av nya upplevelser. Bla har jag en hundleksak som kvacka, den fick de ta kontakt med och den låter ju lite otäck. Men det tog inte många sekunder innan de var fram och luktade och bet i den. Nu har Trullsa gett dem tuttmjölken städat lite och snart sover de små igen.
Bilder kommer snart.

Åter en kloklippar dag.

Ja då har jag fixat klorna på alla valpar igen, det är helt otroligt att de kan växa så.
Det måste vara jobbigt för Trullsa att bli rivan av de vassa sylarna.
Nu matar hon för det mesta stående, det är för att alla ska få platts och komma lättare åt
tuttarna på båda sidor. Se är de säkert bättre när man tänker på korna också.
I går fick de ju köttfärs och äggula så jag har kollat så att alla är fina i magarna och tål att börja äta
fast föda. Hittills är allt ok, men de bajsar mer i dag än i går, det är också som det ska vara.
Nu kommer det några kort men jag håller på att ladda in en ny film, den kommer när jag fått den inladdad
på You Tube.

Bertil blev så förundrad över att alla låg på rygg och sov, så ha tog fram kameran
men några han så klart vändasig innan kortet blev taget.

Filmen kommer här

RSS 2.0